A csecsemők táplálása

A csecsemőknek szánt tápanyagokról. Fehérjeszükséglet, emésztési folyamatok, szoptatás és a higénia.

A szervezet felépítése a táplálék tápanyagainak és építőanyagainak átépítése, "áthasonítása" - asszimiláció -, valamint az egyidejűleg folyamatban zajló lebontása - disszimiláció - útján megy végbe. Az élet kezdetén, csecsemő- és gyermekkorban, az asszimilációs folyamatok túlsúlyban vannak, mert nemcsak az anyagcsere fenntartását, hanem a test növekedését is biztosítanunk kell.
Csecsemőkorban
az alapanyagcsere, a hőszabályozás és növekedés összenergia igénye ennek következtében magasabb, mint felnőttkorban. Az energiaszükséglet legnagyobb az első három hónapban, amikor l kg testtömegre 0,042-0,05 MJ - 100-120 kcal - energiát ken számítani.

A 3-6 hónapos csecsemők 0,38-0,46 ml - 90-110 kcal-t, a 6-12 hónaposak 0,34-0,42 MJ - 80-100 kcal - energiát is igényelnek testtömeg kilo- grammonként. Ennek megfelelően tápanyagigényük is fokozottabb a felnőtt szervezet szükségletéhez viszonyítva, a csecsemők átlagosan - 6 kg átlagsúlyú csecsemőre vonatkoztatva - kétszer annyi fehérjét, zsírt és szénhidrátot, hatszoros kalciumot és kb, tízszeres mennyiségű foszfort igényelnek.

A csecsemő fehérjeszükséglete szoptatáskor testtömeg kilogrammonként 2,20 g, tehéntejes táplálkozás esetén 2,5-3 g naponta. Az összes energiabevitel 10-15%-át fehérjéből, 30-40%-át zsírból és 50-60%-át szénhidrátokból kell fedezni.

Fokozott a csecsemők vízforgalma is; a felnőtt szervezethez képest testtömeg kilogrammonként háromszorosa annak. Természetesen ezek az adatok átlagosak, ezen belül az egyéni különbségek az azonos korú egészséges gyermekeknél is fennállnak, és végül is a megfelelő fejlődés bizonyítja, hogy az egyéni szükségletet megfelelően kielégítették-e. A csecsemő fejlődését ellenőrző szakemberek, a gyermekorvos és a védőnő a táplálást az egyéni igényeknek megfelelően alakítják ki.

A csecsemők táplálásakor tehát egyrészt az egyéni igényeket kell megfelelően fedezni, másrészt figyelembe kell venni, hogy fokozottabban érzékeny a normális táplálástól való eltérésekre, a táplálék mennyiségi és minőségi változásaira, vagyis toleranciája sokkal kisebb, mint a kifejlődött szervezeté. Betegség idején a tűrőképesség még csökken, emiatt a táplálék és folyadékfogyasztás terén még nagyobb körültekintéssel kell az egyensúlyt fenntartani. Óvakodni kell a csökkent étvágyú csecsemő túletetésétől, de pl. a folyadékszükséglet biztosításáról gondoskodni kell.

A tolerancia minden irányú átlépése veszélyes lehet, ezért ilyenkor kizárólag orvosi utasításra és ellenőrzésével szabad táplálni a csecsemőt.

Az élet első napjaiban az emésztési és felszívódási folyamatok még nem működnek tökéletesen, a későbbiekben azonban a fehérjék mintegy 90-95%-a, a zsírok és szénhidrátok 60-70%-a hasznosul a csecsemők szervezetében.

A csecsemő természetes táplálása a szoptatás, és a legtökéletesebb mód, amelyet nem helyettesít ugyanolyan mértékben a legkörültekintőbb mesterséges táplálás sem. Az illó tej összetétele és emészthetősége ugyanis a legjobban biztosítja a csecsemő fejlődését. A zsírhasznosítás pl. sem a tehéntejes, sem a tápszeressel nem olyan jó, mint az anyatejes táplálással. Ez utóbbi esetén az anyatejben nemcsak a helyes arány, hanem a zsírok eloszlása, a zsírcseppek méretei is olyanok, amelyek a felszívódásra a legalkalmasabbak.

A női tej ellenanyag-tartalma nem pótolható mással, tehát a fertőzések leküzdésében nélkülözhetetlen. A megfelelő higiénés feltételekkel való szoptatás a gyomor- bél fertőzéseket kiküszöböli, s ami igen nagy jelentőségű: az anya és gyermeke közötti biológiai kapcsolat kialakulásában nyugodt, biztonságos alapot jelent. Ez a gyermek pszichikai fejlődésében is megnyilvánul.

A csecsemők táplálása
Tej és anyatej. Higénia és táplálkozás.
A tápanyagokról és az étvágyról.
Termék Rendelés
Kattintson ide, ha döntött már a minőségi Táplálék kiegészítők mellett, és rendelne.

A csecsemőnek legalább három, de inkább hat hónapig a szoptatás a legideálisabb táplálás. A szoptatott csecsemő elválasztását általában a negyedik hónapban kezdik el, de 2-3 hetes kortól kezdve gyümölcsleveket, és 2 hetes kortól D-vitamint is kap. Az elválasztást fokozatos: burgonya, sárgarépa, később más főzelékek, gyümölcsök, tejbedara, tojás, máj, húskaparék képezik az átmenetet a kisgyermekkori tápláláshoz.

A szoptatott csecsemők fejlődése néha nem kielégítő, ilyenkor az anyatej melletti "hozzátáplálást" alkalmazzák a szopások után megfelelően hígított tehéntejjel vagy tápszerrel pótolják a hiányt. Koraszülöttek, beteg csecsemők táplálása az anyatej gyűjtő állomás útján biztosított női tejjel oldható meg. Mesterséges táplálásról beszélünk, ha valamilyen ok miatt nincs lehetőség a szoptatásra. A kellő higiénés körülményeket és a megfelelő tápanyag-összetételt, az energiamennyiséget biztosítani kell így is a csecsemőnek.

A tehéntejes hígításokat a leggondosabb sterilezéssel az orvos, illetve védőnő utasítása szerint kell végezni. A tehéntej fehérjetartalma ui. csaknem háromszorosa a női tejnek, viszont kevesebb szénhidrátot és zsírt tartalmaz, így ezek helyes arányát kell kialakítani a csecsemő korának, igényének megfelelően.

Már a csecsemők táplálásakor is arra kell törekedni, hogy az kellemes élmény legyen számára. Rendszeresen és a lehetőség szerint változatosan, később az idősebb csecsemők ízigényének megfelelően ízletesen kell elkészíteni a táplálékot.

Az egyéves csecsemő táplálása egyre változatosabb ízben, összetételben és az ételek formájában is. Az egyéves kisgyermek már jól dg. Ezt elő is kell segíteni, a főzeléket, a gyümölcsöt és a húsféléket úgy kell elkészíteni, hogy módja legyen étkezés közben is rágni - fogzás közben ugyanis mindent igyekszik rágcsálni. Ízérzése egyre fejlettebb, így vigyázni kell arra is, hogy jóízű, étvágygerjesztő legyen a táplálék; az unalmas, jellegtelen pempőket megunja a kisgyermek, s hamarosan válogatóssá válik.

A helyes táplálkozási szokások kialakítást is meg kell kezdeni már a korai gyermekkorban, hogy a későbbiek során ne tehessen szemrehányást magának a szülő azért, mert gyermekét idejében nem szoktatta hozzá az ésszerű táplálkozáshoz.

Az egy évet betöltött gyermek már tudja használni a poharat, a kanalat, ha arra megtanították. Az önálló étkezés örömet okoz a gyermeknek, a tiszta, ízléses terítés, a mintás edények kellemessé teszik az étkezést. Nem kényszerítésre eszik így a kisgyermek amelynek néha a túletetés a következménye, hanem igényének és a helyes táplálkozási szokások követelményeinek megfelelően.

A bölcsődés gyermekek 3 éves korukig közösségi nevelést kapnak, amibe a táplálkozás is beletartozik, amikor is a többi gyermek főként az idősebbek - megfigyelése és a szakszenű ellátás a táplálkozás helyes irányát megadhatja.
A napi étkezések nagyobb része a bölcsődében zajlik, azonban helyes, ha a szülő tájékozódik afelől, hogy otthon milyen kiegészítő táplálást nyújtson gyermekének, amivel növelheti a bölcsődei élelmezés hatékonyságát.

A megszokott körülményeket: a tálalást, kis asztalnál való étkezést, az önállóságot otthon is szorgalmazni kell, nem szabad a bölcsődei közösség nevelő hatását kényeztetéssel és főként nem megfelelő táplálkozási szokásokkal meghiúsítani.

Termék Rendelés
Kattintson ide, ha döntött már a minőségi Táplálék kiegészítők mellett, és rendelne.
Betegség Táblázat
Kattintson ide, ha betegségek szerint csoportosítva szeretné átnézni a termékeket.

Vissza a Tetejére Megnézem az Árakat

2009 - 2018 © Minden jog fenntartva » Az oldalon lévő szövegek, képek és más tartalmak másolása jogi következményekkel jár.